hardcorepc.hu

3900X Bestbuy processzor

Ryzen 3000 – Az AMD visszavág

Az első generációs Ryzen ugyan még nem hozott csodát, azonban sejthető volt, és maga a cég is azt kommunikálta, hogy innen már csak izgalmasabb dolgok következnek. A Ryzen 2000 megmutatta, hogy a begyűjtött tapasztalatok alapján valóban képesek a fejlődésre, és az előző széria már kifejezetten ajánlott vételnek minősült, aki pedig nem érte be ennyivel, annak sem kellett sokáig várnia, a Zen 2 mag már a küszöbön állt. A Matisse kódnéven érkező fejlesztés alapjai továbbra is az eső Zen szérián nyugodnak, viszont valójában újragondolta a korábbi irányvonalat.

Így már részét képezi az integrált déli vezérlőhíd, ami átveszi az alaplapi külső híd szerepét. A tokozáson akár két 7nm-es node-on gyártott, egyenként nyolc magos Zen 2 chip fér meg egymás mellett, emellett jut még hely egy 12nm-es I/O lapkának is, mely magában foglalja az új 24 sávos PCI-E 4.0 vezérlőt, és a DDR4 memóriavezérlőt is. Az AMD nagy húzása, hogy egyetlen 7nm-es fejlesztéssel lefedhet egy rakás terméktípust, így több méregdrága lapka tervezése helyett elég volt egyet megalkotni, az alacsony csíkszélességen történő gyártás pedig gazdaságosabb, így kivitelezhető, hogy a valóban hatékony és modern architektúra árazása, végül ne galaktikus méretekhez igazodjon.

Az új memóriavezérlő hatalmas ugrást biztosít az elérhető maximális órajelek tekintetében, így tuning mellett elérhető az 5133 MHz is, az ajánlás szerint azonban az optimálisnak nevezett maximum 3733 MHz, ugyanis itt érhető el a legjobb késleltetési érték. Aki vásárlás előtt jobban belássa magát a termékekkel kapcsolatos hírekbe, az biztosan szembe találta magát az Intelt érintő súlyos fiaskókba, miszerint processzoraik súlyos sebezhetőséget rejtenek magukban, ezzel szemben a Zen 2 mentes minden hasonló veszélyforrástól. Aki számára fontos rendszerének, és adatainak védelme, az AMD biztosítja, hogy legalább hardveres alapon védettek legyünk.

A felhasználók számára továbbra is adottak az AMD népszerű fejlesztései, a Precision Boost 2, illetve a Boost Overdrive, melyek lehetővé teszik, hogy amennyiben ideális hőmérsékletet biztosítunk rendszerünk számára, az órajelek gond nélkül és stabilan tartják az elérhető maximális órajeleket, akár a processzor összes magján. És bár az Intel legnagyobb fegyvere továbbra is a magasabb elérhető órajel, a stabilitás és melegedés kérdése már jóval kényesebb pont, amit az AMD viszont becsületesen menedzselt. Egy teszt során egy Ryzen 9 3900X 13%-al növelte hatékonyságát, amint a szoba 32 °C-os hőmérsékletét 20 °C-osra csökkentették, ehhez mindössze egy 95W wattos hőmennyiséget kezelni képes léghűtést alkalmaztak, egyéb kalibrációra, vagy a BIOS beállításainak babrálására nem volt szükség.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Matisse kódnevű Ryzen 9 3900X 12 fizikai maggal és 24 szállal dolgozik, alap órajele 3.8 Ghz, mely optimális esetben 4.6 Ghz-es Turbo Boost értékig mehet fel. A gyártástechnológiát tekintve 7 nm FinFet, illetve 12 nm LP FinFet-ről beszélhetünk (déli vezérlőhíd), ami a fogyasztást illeti, a gyártó 105 wattos maximális TDP értéket határozott meg, de majd látunk rá egy példát, hogy is néz ki ez a gyakorlatban. A CPU-t egy AM4 foglalattal ellátott alaplapba szerelhetjük, ami azt jelenti, hogy az előző generációs processzorokat fogadó lapok számos esetben kompatibilitást biztosítanak, így nem feltétlenül szükséges az új, modernebb, de bizonyos esetben költségesebb X570-es lapkészletből válogatnunk. Választás előtt mindenképp győződjünk meg róla, hogy a lap gyártója biztosított-e friss BIOS-t, ugyanis frissítés nélkül a bekapcsoláskor fekete képernyő fogad majd, tehát az egyező foglalat önmagában nem elegendő a sikerhez. A legtöbb cég igyekszik felzárkózni az új Ryzen termékekhez, így a weboldalon a megfelelő terméklapon, többnyire megtaláljuk a számunkra szükséges információkat. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a művelet elvégzésével kapcsolatban, rendeléskor válasszunk BIOS frissítés szolgáltatást.

A Ryzen 9 3900X jelenleg vitán felül, az egyik, ha nem a leghatékonyabb processzor a piacon. Az alábbiakban szemezgetünk néhány olyan teszt eredményéből, ami minden lehetőséget igyekezett az optimumon tartani, hogy az eltéréseket pusztán az adott termék által kínált nyers erő és sebesség határozza meg.

Elolvastad a cikket? Kérlek oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

--- AJÁNLATOK ---

 

Részletekről érdeklődjön a TEES Nonprofit Kft ügyfélszolgálatunkról vagy olvassa el a pályázat feltételeit!

 

Vásárlás után azonnal Letölthető az E-könyv

Megrendelem

 

Amennyiben 100%-os kuponkódot szeretnéd

                 úgy korábbi pályázatban biztosított lehetőséget még felhasználhatod, melyet partnerünk biztosít most számodra. Hívd a telefonszámot és már kapod a kedvezménykódot amivel 0 forint lesz a pályázatban való részvétel végösszege!

TELEFONÁLOK A KUPONÉRT +36 90 900 202

A Vipex IVR vonalunk az év minden napján 0-24 óra között elérhető. A telefonszám hívásával egyidejűleg elfogadja az általános adatvédelmi feltételeket. Az eseménydíjas hívás bruttó 5080 forintba kerül.

Exit mobile version