Ilyen érdekességekkel készül az idei évre az AMD

Az AMD ügyvezetője sok érdekességről árulkodott, miközben a bányászőrületnek hála tovább emelkedő árbevételről beszélt.

Az AMD nemrég közzétette a negyedik negyedéves és a 2017-es éves üzleti eredményeit, amelyek szerint a cég árbevétele és haszonkulcsa is jelentős mértékben nőtt. Az AMD ügyvezetője, Lisa Su azonban további érdekességekről is árulkodott, amelyekre külön kitért a TechPowerUp.

Hirdetés

Az AMD arra számít, hogy a bányászőrületnek köszönhetően az idei első negyedév során további 30 százalékkal emelkedik az árbevétele. A cég grafikus processzorai nagyon hatékonyak az olyan kriptovaluták bányászatában, mint a Bitcoin, a Monero, az Ethereum vagy a Z-cash. Az AMD-nek jót tesz az őrület, még akkor is, ha a gamerek egyszerűen nem jutnak Vega kártyákhoz, és mostanra igazából megint egyszereplőssé vált a piac.

Su megerősítette, hogy az AMD x86-os architektúrái valamivel nagyobb biztonságban vannak a Spectre és a Meltdown sérülékenységekkel szemben, mint a rivális gyártó termékei. A közelgő Zen+ processzor-mikroarchitektúra mindenesetre mikrokódszintű javításokat tartalmaz majd a sérülékenységekkel szemben. Ez a Zen széria 12 nm-es, optikailag zsugorított verziója lesz.

Az új Zen 2 mikroarchitektúra ezzel szemben már 7 nm-es eljárással készül, és architektúraszintű védelmet biztosít majd a résekkel szemben. A Zen 2 az idei év végére készülhet el, a gyártás pedig 2019-ben indulhat.

Közeledik a 7 nm-es, optikailag zsugorított Vega architektúra is. Ez már az idén befut, de nem a Navi lesz, hanem a Vega felújított kiadása. Az AMD elsőként a gépi tanulás piacán vetné be az új grafikus vezérlőket.