A GeForce GTX 1080-ról tudni érdemes

Az Nvidia hajnalban megtartotta a korábban beharangozott rendezvényt, amelynek keretein belül nagyon sok fontos dologról esett szó, ahogy arról kora reggeli összefoglalónkban már beszámoltunk. Azóta a vállalat weboldalára is felkerültek a GeForce GTX 1080 legfontosabb paraméterei, amelyek mellé hivatalos fotók is érkeztek, így most össze is foglaljuk, mit lehet, illetve mit érdemes tudni.

Az új egy GPU-s Nvidia csúcskártya alapját 16 nm-es FinFET gyártástechnológiával készülő GPU adja, amely mellé átdolgozott, hatékonyabban működő VRM áramkör kerül, így a Pascal architektúra újításaival karöltve meglepően jó energiahatékonyság elérésére képes az újdonság. A GPU 2560 CUDA maggal rendelkezik, amelyek 1607 MHz-es alap- és 1733 MHz-es GPU Boost 3.0-s átlag-órajelen ketyegnek, így a termék 9 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítmény elérésére képes.

A show alkalmával egy GeForce GTX 1080-as videokártyát némi tuningnak is alávetettek, az eredmény pedig meglehetősen impresszív lett, ugyanis a GPU 2114 MHz-es órajelen dolgozott, üzemi hőmérséklete azonban teljes terhelés hatására is csak 67 Celsius fok volt, ráadásul léghűtéssel. A GPU egyébként DirectX 12 Feature Level 12_1, OpenGL 4.5, Vulkan API és G-Sync támogatással érkezik. A GPU hőmérséklet-limitje 94 Celsius fok lesz.
A grafikus processzor 256-bites memória-adatsínen keresztül kapcsolódik a 8 GB-nyi fedélzeti memóriához, amely GDDR5X szabvány köré épül. A 10 GHz-es effektív órajelen ketyegő memóriachipekkel 320 GB/s-os memória-sávszélesség érhető el. A GeForce GTX 1070 ehhez képest csak GDDR5-ös fedélzeti memóriát kap, de legalább ugyanúgy 8 GB-nyit.

A termék PCI Express 3.0 x16-os csatolófelülettel rendelkezik és természetesen SLI támogatást is kapott, ami SLI HB Bridge alapon lett megoldva. Nagyon komoly újítás, hogy a videó kimenetek közé immár DisplayPort 1.4-es csatlakozó is került, de ezen felül HDMI 2.0b, illetve Dual-Link DVI támogatás is rendelkezésre áll. A hivatalos apró betűs rész szerint a DisplayPort kimenetek 1.2-es jóváhagyással rendelkeznek, de a DisplayPort 1.3/1.4 szabványra is fel vannak készítve.

SLI

SLI

Az új videokártya már akár a 8K-s, azaz 7680 x 4320 pixeles natív felbontás mellett üzemelő megjelenítőket is támogatja, méghozzá 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett. A 7680 x 4320 pixeles natív felbontást 8-bites RGB módban két DisplayPort videó kimenet kombinálásával lehet elérni, de 8-bites YUV420-as módban egy darab DisplayPort 1.3-as videó kimenet is elegendő.

A tápellátást új VRM áramkör biztosítja, ami egyetlen nyolctűs PCIe tápkábel alkalmazását követeli meg, a TDP pedig mindössze 180 watt, ami ugyancsak impresszív adat. Maga a videokártya egyébként kétslotos kivitelben érkezik, hossza 266,7 milliméter, szélessége pedig 111,12 milliméter. Az újdonság alkalmazásához 500 wattos tápegységet ajánl az Nvidia.

A GeForce GTX 1080 május 27-én válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban, listaára pedig 599 dollár lesz. GeForce GTX 1080-as videokártyával az ASUS, a Colorful, az EVGA, a Gainward, a Galaxy, a Gigabyte, az Innovision 3D, az MSI, a Palit, a PNY és a Zotac is jelentkezik, sőt, egyedi nyomtatott áramköri lappal és/vagy tuningolva érkező modellekre is számíthatunk.

A sima és a Founders Edition névre keresztelt változatok között a jelenlegi információk szerint főként hűtés tekintetében lesz különbség: előbbiek a régi, jól ismert hűtőt kapják, míg utóbbiak hőkamrás elven működő megoldással érkezhetnek. A Founders Edition modelleket az Nvidia gyártja és szállítja, plusz ezek a modellek még jobb VRM áramkört is kapnak, mint hagyományos társaik, ami pozitívan befolyásolhatja a tuningpotenciál alakulását. Így már azért érthető a 100 dolláros különbözet, ugyanis a Founders Edition modellek 599 dollár helyett 699 dollárba kerülnek.